PROJECT

The Vertical Forest is a complex made up of two residential tower buildings designed by Boeri Studio located in the Business District of Milan.
A peculiarity of these constructions, both inaugurated in 2014, is the presence of more than two thousand tree species, including shrubs and tall trees, distributed on the elevations. This is an ambitious project of metropolitan reforestation aiming – through the vertical green densification – at increasing the flora and fauna biodiversity of the Lombard capital, thus reducing its urban expansion and also contributing to the mitigation of the microclimate.
Boeri had the idea of building a skyscraper covered with trees while he was in Dubai where he had the impression of wandering around in a “mineral city, made up of dozens of new towers and skyscrapers, all covered with glass or ceramic, all reflecting sunlight and, therefore, generating heat in the air and above all on the ground inhabited by pedestrians”. These were the factors that stimulated Boeri to design “two towers covered not of glass, but of leaves, plants, shrubs, trees, life”, promising at the same time a reduction of energy consumption thanks to the action of such plant screen.
The Vertical Forest had a huge echo, as evidenced by the various awards obtained and by the conspicuous amount of scientific investigations, study actions and documentaries that concerned it.

Architect

Boeri Studio

Partners

Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra

Project

Vertical Forest | sustainable residential building

Customer

HINES Italia Srl

Co-investor

COIMA Image

Location

Milan, Italy

Product

Tekno

Project year

2009

Completion year

2014